Keuze project schetsen

LUK Communiceren en onderzoeken

Welke technieken worden er toegepast om een realistisch architectonisch beeld te schetsen?

Welke projectie methodes van tekenen kan je toepassen op een ontwerp?

Er zijn verschillende soorten projectie methodes. In dit hoofdstuk zal er ingegaan worden op de vraag ‘Welke projectie methodes van tekenen kan je toepassen op een ontwerp?’ Hierbij wordt er gekeken naar de isometrie, de planometrie en het cabinet.

2.1 Isometrie

Isometrie is een projectie methode om te gebruiken bij het tekenen van onder andere woningen. Bij een isometrie is alles wat in het echt evenwijdig is op de tekening ook evenwijdig, dit is terug te zien bij figuur 1. Een isometrie heeft een hoek van 30ᵒ-30ᵒ graden, ziet er vaak het natuurlijkst uit en is vaak de snelste manier om al pratend een tekening te maken (G. Schaaf, persoonlijke communicatie, 16 januari 2021).

2.2 Planometrie

Bij een planometrie zijn de hoeken 30ᵒ-60ᵒ of 45ᵒ-45ᵒ. Ook bij een planometrie geld dat al de lijnen die in het echt evenwijdig zijn op papier ook evenwijdig zijn, zie figuur 2. Planometrie is een goede projectie methode om te gebruiken bij het tekenen van interieur, omdat je al een plattegrond hebt. Bij een planometrie met een hoeken van 30ᵒ-60ᵒ kun je de nadruk wat meer leggen op bepaalde wanden, en bij een planometrie met een hoeken van 45ᵒ-45ᵒ zal dit minder zijn en zul je meer een zicht van bovenaf krijgen (G. Schaaf, persoonlijke communicatie, 16 januari 2021).

2.3 Cabinet

Het cabinet heeft een vooraanzicht en een hoek van 30ᵒ, 60ᵒ, 45ᵒ of alles hiertussen in, William Kirby Lockard zij hier over het volgende; “In order to avoid distortions do not use an angle under 30 degrees or over 60 degrees” (Lockard, 2000). Je tekent van af het vooraanzicht verder met lijnen die een hoek hebben van 30ᵒ, 60ᵒ of 45ᵒ, hierdoor ligt de nadruk meer op het vooraanzicht, zie figuur 3. Bij het cabinet kun je het interieur goed laten zien doormiddel van een doorsnede (G. Schaaf, persoonlijke communicatie, 16 januari 2021).

Figuur 1: Isometrie

Figuur 2: Planometrie

Figuur 3: Cabinet

Wat doen verschillende materialen met je tekening?

Er zijn een heleboel verschillende materialen die je kunt gebruiken bij het tekenen. Die verschillende materialen kunnen dan ook verschillende dingen doen met de tekening. In dit hoofdstuk zal worden ingegaan op de vraag ‘Wat doen verschillende materialen met je tekening?’ Er wordt dan gekeken naar de volgende materialen; portlood, fineliner en stift.

3.1 potlood

Bij het gebruik van potlood zijn de lijnen minder duidelijk, ze vallen minder op. Bij figuur 5 is te zien dat het grijze potlood wat wegvalt op het papier, hierdoor valt eigenlijk de gehele tekening weg. Met potlood kun je verschillende dingen doen, je kunt er rechte lijnen mee maken maar je kunt het bijvoorbeeld ook uitvegen (zie figuur 5) voor een andere uitstaling. Hierbij kan één materiaal verschillende dingen met je tekening doen. Omdat een potlood zo licht is van kleur, kunnen kleinere figuren die dicht op elkaar staan snel overkomen als een grootgeheel, zie figuur 4.

Figuur 4

Figuur 5

3.2 fineliner

Met fineliner kunnen er strakke en duidelijke lijnen gemaakt worden. Een fineliner valt meer op, dit komt door de zwarte kleur. Door het gebruik van een fineliner zal je tekening meer van het papier komen en dus meer opvallen, zie figuur 6. Met fineliner kun je duidelijke en strakke tekeningen maken. Door meerdere keren over een bepaalt gedeelte heen te tekenen kun je de aandacht meer naar dat gedeelte toe trekken.

Figuur 6

3.3 stift

Bij het gebruik van een stift kun je dikkere en opvallendere lijnen maken. Dit komt door de zwarte kleur en door de dikkere lijnen. Door het gebruik van een stift zullen er minder details zijn, dit komt door dat het moeilijker is om een detail te tekenen met een dikkere lijnen. Met het gebruik van een stift zal dan ook vooral de uitlijning getekend worden en een wat kleiner detail, zoals een rieten dak niet. Door het gebruik van een stift zal dan ook je tekening er wat rustiger en simpeler uit zien, zie figuur 7.

Figuur 7

Hoe kun je materialen goed over laten komen op papier?

Materialen goed laten over komen op papier kan nog wel eens een klus zijn. Er zijn een heleboel verschillende materialen en ook manieren om dit te tekenen. In dit hoofdstuk zal er worden ingegaan op de vraag ‘Hoe kun je materialen goed laten over komen op papier? Er wordt gekeken naar het tekenen van riet, bakstenen en dakpannen

4.1 Riet

Bij het tekenen van riet kunnen er verschillende manieren worden gebruikt. Hier onder zijn er twee te zien. Bij figuur 8 is te zien dat er meerder stipjes bij elkaar zijn gezet, dit zorgt ervoor dat het meer de indruk geeft van schimmel in plaats van riet. Bij figuur 9 is de volgende tactiek toegepast, in de hoeken zijn lijnen gezet om de indruk te geven van de lange rieten stengels en over de rest van het dak zijn er stipjes/streepjes gezet, dit zorgt voor een beter beeld.

Figuur 8

Figuur 9

4.2 Baksteen

Bij het tekenen van een bakstenen muur kunnen er verschillende manieren worden gebruikt. Hier onder zijn er drie te zien. Bij figuur 10 is te zien dat er kleine groepjes zijn gemaakt waar het patroon van een baksteen is getekend, dit zorgt ervoor dat het duidelijk wordt dat die muur een bakstenen muur is zonder dat het heel druk wordt. Bij figuur 11 is te zien dat er dunnen en lichte lijnen zijn gezet over de gehele muur, dit zorgt ervoor dat het iets drukker wordt maar niet te druk door van de dunnen lijnen. Bij figuur 12 is er op een klein stukje muur een baksteen patroon getekend, dit zorgt ervoor dat de tekening netjes en rustig blijft maar dat het ook duidelijk is dat er een bakstenen muur is.

Figuur 10

Figuur 11

Figuur 12

4.3 Dakpannen

Bij het tekenen van dakpannen kunnen er verschillende manieren worden gebruikt. Hier onder zijn er twee te zien. Bij figuur 13 zijn de dakpannen getekend door middel van horizontale en verticale lijnen, deze manier van het materiaal tekenen is op een hele losse manier, wat zorgt voor een wat simpelere uitstraling. De volgende manier wat te zien is in figuur 14 is veel meer gedetailleerd. Dit komt door dat al de dakpannen erg precies getekend zijn, dit kan zorgen voor een rommelige uitstaling.

Figuur 13

Figuur 14

Welke schetstechnieken kun je het best digitaliseren?

Er zijn verschillende manieren van digitaliseren, zoals een foto maken, inscannen met een kopieerapparaat en inscannen met de telefoon. In dit hoofdstuk zal er worden ingegaan op de vraag ‘Welke schetstechnieken kun je het best digitaliseren?’ Er zal worden gekeken naar de verschillen, van materiaal, kwaliteit en het goed kunnen zien van de schets.

5.1 Foto

Bij het foto’s maken zie je dat de kwaliteit van de schetsen achteruitgaan, de schetsen worden onder andere minder scherp en de kleuren worden vervaagd. Als er een foto wordt gemaakt van een schets is de schets die gemaakt is met een stift het best te zien (zie figuur 17), de schets met potlood wordt erg onduidelijk (zie figuur 16), de schets die gemaakt is met een fineliner wordt ook wat vervaagt en onduidelijk (zie figuur 15).

Figuur 15

Figuur 16

Figuur 17

5.2 Inscannen

Bij het inscannen van de schetsen via een kopieerapparaat blijft de kwaliteit van de schetsen het beste. De schetsen zijn goed te zien, ze zijn scherp en de zwarte kleur blijft goed te zien. Alleen de schets getekend met een potlood is wat vervaagt (zie figuur 19) maar deze schets heeft nog wel betere kwaliteit dan, wanneer je een foto zou maken of je de schets zou inscannen via de telefoon. De schetsen gemaakt met stift en fineliner zijn het best te zien en hebben de beste kwaliteit (zie figuur 18 en 20). Ook zie je dat het papier waarop getekend is glad is, je ziet geen schaduw dat wordt gecreëerd door kreukels of krom staand papier.

Figuur 18

Figuur 19

Figuur 20

5.3 Inscannen met de telefoon

Bij het gebruiken van de in scan optie op je telefoon zal de kwaliteit minder zijn dan wanneer je het zal doen via een kopieerapparaat maar het zal een betere kwaliteit hebben dan een foto. Je kunt bij figuur 22 zien dat de schets die gemaakt is met een potlood mindere kwaliteit heeft, de kleur is vervaagd en de tekening is niet erg scherp. Bij figuur 21 en 23 kun je zien dat de kleur zwart ook wat vervaagd is. Bij figuur 23 is ook goed te zien dat er een schaduw ontstaat door een stukje opgekruld papier aan de linker kant van de tekening.

Figuur 21

Figuur 22

Figuur 23

Conclusie

Welke technieken worden er toegepast om een realistisch architectonisch beeld te schetsen? 

In hoofdstuk 2 wordt benoemd wat voor projectie methodes van tekenen er kunnen worden toegepast op een ontwerp. Een isometrie is een projectie methode die er vaak het natuurlijkst uit zien en ook de snelste manier van tekenen is tijdens het praten. Een planometrie is een methode die goed te gebruiken is bij het tekenen van interieur. Bij een planometrie kun je door een andere hoek te gebruiken de aandacht op een andere plek leggen. Bij het cabinet ligt de nadruk meer op het vooraanzicht en kun je het interieur goed laten zien door een doorsnede te maken. De projectie methodes isometrie, planometrie en het cabinet zijn dus alle drie goede projectie methodes maar dan met een iets ander doeleinde.

In hoofdstuk 3 wordt er benoemd wat verschillende materialen met je tekening kunnen doen. Hierbij wordt er gekeken naar potlood, fineliner en stift. Bij het gebruik van potlood is te zien dat het potlood weg valt op het papier. Bij het gebruik van een fineliner kunnen er strakke en duidelijke lijnen gemaakt worden, die meer opvallen. Door het gebruik van een fineliner zal de tekening meer van het papier komen en meer opvallen. Bij het gebruik van een stift zal er een rustigere uitstraling ontstaan, dit doordat je minder details kunt tekenen. De lijnen zijn dikker en vallen meer op, waardoor de tekening goed te zien is. Met het gebruiken van een fineliner of een stift zal je tekening het duidelijkst zijn, met de fineliner zou je tekening wat gedetailleerder kunnen worden en met de stift wat rustiger.

In hoofdstuk 4 worden er verschillende voorbeelden gegeven van hoe je riet, bakstenen en dakpannen kunt laten over komen op papier. Een rieten dak kun je op een goede manier laten overkomen door over het gehele dak eenzelfde soort patroon te tekenen en op een paar plekken iets meer nadruk te leggen. Bij het tekenen van een bakstenen muur kun je het best kleinere gedeeltes of met hele subtiele dunne en lichte lijnen tekenen, waardoor het niet te druk wordt. Bij het tekenen van dakpannen kun je dezelfde manier gebruiken. Op deze manieren kun je met verschillende tactieken materialen goed over laten komen op papier.  

In hoofdstuk 5 worden er verschillende manieren van digitaliseren met elkaar vergeleken om erachter te komen met welke manier je de schets het best kunt laten zien. Bij het maken van een foto via je telefoon is de kwaliteit het slechtste, de lijnen en kleuren worden vervaagd en de schets is niet goed scherp. Bij het gebruik van een in scan optie op je telefoon, word de kwaliteit al iets beter maar de schetsen zijn nog niet helemaal goed scherp en de kleuren worden vervaagd. Het gebruiken van een kopieerapparaat is de beste optie, de schetsen zijn scherp, de kleuren worden niet vervaagt, de lijnen zijn goed te zien en er ontstaan geen schaduwen van het papier. De schetsen die gemaakt zijn met fineliner of stift zijn de beste opties om te kunnen digitaliseren, voor de beste kwaliteit wordt dit gedaan via een kopieerapparaat.

Om een realistisch architectonisch beeld neer te kunnen zetten, kun je gebruik maken van drie verschillende projectie methodes, je kunt het best een fineliner of een stift gebruiken om te schetsen. Om materialen goed te laten over komen op papier kun je verschillende manieren gebruiken, zoals kleine gedeeltes te tekenen of door gebruik te maken van subtiele lijnen. Om de gemaakt schetsen goed te kunnen digitaliseren kan er het best gebruik gemaakt worden van een kopieerapparaat.

Zelina Ziere Project Verslag Schetsen Studentnummer 4839846 Bou B 2 B
PDF – 728,3 KB 15 downloads

Poster 

Feedback eind verslag

Zeilstra:

  • Eerste indruk: verzorgd verslag, alle onderdelen zitten er in. Illustratie op de omslag was mooi geweest.
  • Samenvatting: moet het verslag samenvatten, wordt als laatste geschreven en kan dus nooit in de toekomende tijd worden geschreven.
  • Inleiding: heel summier, maar alles zit er wel in.
  • Methode: literatuurstudie? Met slechts 1 bron?
  • Hoofdstukken zijn mooi ingeleid en geven antwoord op de deelvragen.
  • Conclusie: nummeren als hoofdstuk 6.
  • Beantwoording deelvragen leidt tot het beantwoorden van de hoofdvraag.
  • Taalkundig: denk om hoofdlettergebruik (bijv. 3.2 fineliner), niet te teveel kunnen, zullen... gebruiken.

Algemene indruk: GOED

 

Makkink:

  • Com; Vanuit de hoofdvraag had ik als lezer gehoopt een eenduidig antwoord te krijgen.
  • Je vraagt om een realistisch architectonisch beeld.
  • Echter lijkt het antwoord nog redelijk algemeen.
  • Wel noem je nog interieur (planometrie) alleen zie ik dat niet terug in de beelden.
  • Hoe toon je dat aan? Zorgvuldig opgebouwd onderzoek.

Beoordeling: Mooie V.

Reflectie keuze project/ eind verslag

Zeilstra:

Ik ben erg blij met de feedback/ beoordeling. Ik snap de feedback en ben het er ook mee eens, deze feedback ga ik sowieso mee nemen naar de volgende keer. De fouten die ik heb gemaakt zijn meerder kleine fouten, die ik de volgende keer nu niet meer zal maken, door deze feedback. 

Makkink: 

Ook met de feedback/ beoordeling ben ik blij. Ik ben het eens met de feedback. Ik snap wat er word bedoelt met het antwoord op de hoofdvraag als ik nu terug kijk naar het antwoord had het inderdaad wel wat beter gekund. Ik denk dat door al de verschillende onderdelen het moeilijk vond om goed antwoord te gegeven op de hoofdvraag, om het goed te formuleren. Hier wil ik dan ook aan werken voor de volgende keer.  

Ik vond het een leuk project om te doen, ik vond het een leuk onderwerp, de vrijheid vond ik fijn en ik vind het ook fijn dat ik meer heb kunnen leren over schetsen. Ik weet nu bijvoorbeeld je rekening moet houden met welke materialen je tekent als je je schets goed wil kunnen digitaliseren. Ook heb ik geleerd over de projectie methodes, hier voor had ik namelijk nog eerder van gehoord en nu weet ik welke er zijn, welke het best voor een bepaalt doel gebruikt kan worden, hoe je het moet tekenen etc. Ik ben erg blij dat we dit project hebben kunnen doen. 

Ik heb voor de LUK communiceren een voldoende mogen krijgen als beoordeling.

Ik heb voor de LUK onderzoeken een goed mogen krijgen als beoordeling.

Rating: 5 sterren
1 stem