LUK Onderzoeken en Communiceren

Voor deze leeruitkomst heb ik onderzoek gedaan naar de architectuurstijl 'schuurwoning' en het projectgebied Blitseard.
De informatie die ik heb verzameld heb ik opgedeeld in verschillende kopjes.

Schuurwoning

Een schuurwoning heeft een eenvoudige vorm, de detaillering is erg ingetogen. Hierdoor heeft de schuurwoning een herkenbare uitstraling. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met milieuvriendelijk en energiezuinig bouwen. Het ontwerp van de woning moet goed aansluiten op de landelijke omgeving om het karakter van de omgeving te behouden. In een landelijke omgeving is de schuurwoning daarom een prachtige oplossing.

Gevels

Je ziet veel ramen, ze lopen vaak van de grond naar het plafond en soms zelfs door tot het dak. je ziet als gevelbekleding ook vaak veel hout. Bakstenen als gevelbekleding zie je ook veel. Een ding is zeker en dat is dat er veel gebruik wordt gemaakt van glas, hout, natuurlijk steen, en andere natuurlijke materialen. De gevels zijn niet heel spectaculair met veel verschillende versieringen, er zijn gekke vormen de gevels zijn rechte lange muren, ik vind de gevels zelf erg rustig. De zwarte kleur die vaak te zien is op de gevelbekleding komt van ruwe afgewerkte olie die ze er smeerden, dit werd vroeger gebruikte om ervoor te zorgen dat het hout niet zou gaan rotten.

Materialen

Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale materialen en natuurlijke materialen zoals baksteen. Andere voorbeelden daar van zijn rieten daken, wanden bekleed met gepotdekselde delen, zichtbare eiken draagconstrictie. Of je kunt een schuurwoning een modernere uitstaling geven doormidden van een staalconstructie die niet weg gewerkt is of door vlakken dakpannen of riet als gevelbekleiding.
Aan de buiten van een schuurwoning is het erg rustig, omdat alles op elkaar aansluit het is echt één geheel, het kan heel robuust en stoer zijn maar ook heel rustig door natuurlijke materialen en rustige kleuren. Ook wordt er veel glas gebruik.
Deze materialen die je ook in het interieur terug, massale/ ruwe materialen zoals hout of beton, heel stoer en robuust. Je ziet vaak dat er een betonen vloer wordt aangebracht dat wordt afgewerkt, dit zie je ook wel bij de binnen wanden. Een ding wat je ook vaak binnen ziet terugkomen is een gedeelte van de constructie. 

Details

Sobere detaillering, standaard vorm, aan tweekanten langgerekte muren met een zadeldak erop, het heeft erg eenvoudige hoofdvormen wat natuurlijk af te leiden is van een ouderwetse schuur. de woning kan een gesloten karakter hebben door veel muren met niet veel openingen zoals ramen of het kan juist erg open zijn doormiddel van veel/grote ramen. Het is een herkenbaar model dat op vele manieren ingevuld kan worden, je kunt er veel mee doen.
De dakgoot is ook een detail wat je nodig hebt maar wat ze vaak heel goed weg werken bij een schuurwoning. Ook zie dat de het dak of een gedeelte overlaten lappen dat het wat uitsteekt of dat ze het precies aan de muren vast maken.

Uitwerking in plattegrond

Wat mij op valt is dat de leef ruimte erg open is en dat de keuken en woonkamer vaak een grote ruimte is. De slaapkamers en badkamers zijn echt eigen kamers en deze ruimtes zijn afgesloten van andere ruimtes. Dat er bij een schuurwoning veel grote open ruimtes zijn is aftelijden aan de vroegere schuur, een schuur is een groter open ruimte, dit willen ze dan ook zo houden. Ook de vorm is hier aan aftelijden, een schuur is over het algemeen een langwerpig gebouw (een rechthoek), dit is terug te zien in een schuurwoning.

De historische context

Vooral in Amerika bestaat de schuurwoning al erg lang. Het ontwerp komt voort uit boerenschuren die werden omgebouwd tot een gebouw met een woonfunctie. In Nederland zijn schuurwoningen best wel nieuw. Schuurwoningen lijken qua ontwerp erg op een schuur, maar bezitten ze alle woonvoorzieningen die het een comfortabele woning maken. Ze hebben een rustige uitstraling met veel hout. Er is tegenwoordig erg veel vraag naar schuurwoningen ondanks dat ze net nieuw zijn in Nederland. Je ziet schuurwoningen vaak op het platteland. Dit type woning sluit met zijn uiterlijk mooi aan in een groene omgeving door de elementen die gebruikt worden.

Bekende architecten 

Cor Kalfsbeek

Kalfsbeek ontwerpt veel particuliere bouw in buitengebieden. Doordat de landbouw een schaalvergroting kreeg komen veel boerenbedrijven leeg te staan. Kalfsbeek ziet dit als een nieuwe uitdaging om iets nieuws uit te gaan proberen. Hij probeert hierbij zich vast te houden aan de grote ruimten in het ontwerp, zoals een schuurwoning die ook heeft. Door het verdwijnen van de boerderijen kan ook het landschap te verdwijnen. Kalfsbeek probeert hier een oplossing voor te zoeken, het liefst wel met behulp van een landschapsarchitect.

Gunnar Daan

Daan werken bestaan vooral uit woningen. Hij is een architect met een eigen wil en trekt zich niets aan van de mening van het publiek en hecht geen waarde aan het oordeel van collega's. Hij vertrouwt op de realiteit van het ontwerp als gebouw. De schoonheid, de helderheid, de constructieve eenvoud, het standaard ontwerp van een schuur proberen te veranderen; schoonheid van een krachtig gegeven.
Onix

Tijdens het ontwerpproces heeft het architectenbedrijf Onix het ontwerp van de schuur uitgebreid. Naast dat de woning veel bergruimte heeft moet de woning ook gebruikt kunnen worden als kantoor, atelier en bijvoorbeeld een overdekt terras. De schuren die Onix ontwerpt hebben als referentie de verzakte boerenschuren in het omliggende landschap. De schuren hebben een groot bouwvolume.

DAAD architecten
Ze werken aan opdrachten met verschillende vormen en functies. Ze werken aan het variëren van zorg, hergebruik en renovatie van woningen en gebouwen en ook aan kleinschalige en individuele woningbouw. Onder andere de schuurwoningen.

Blitsaerd

Blitsaerd oost is een 2e fase van een projectgebied wat boven Leeuwarden ligt. De eerste fase is vrijwel klaar en lijkt al echte op een woonwijk. Voor dat het hele idee ontstond om in dat gebied een woonwijk te gaan ontwerpen was het een groene platte vlakte. Nu wordt er een gedeelte omgebouwd naar een woonwijk. Er is dan ook nog veel natuur om de woonwijk wat blijft bestaan. Voor het gebied hebben ze gekozen voor een informeel woonmilieu met natuurlijke opzet, de straten/ deelgebieden zijn opgedeeld in eilanden met elk een eigen karakter/ stijl. Namelijk; Blitsaerderleane oost, De Finish, De Wachters, Bonkevaart noord, Bonkevaart zuid en De Parels. Bijna elk stuk grond zit aan het vaarwater behalve in de Finish daar zijn ook woningen die niet aan het water staan. Het opzetten van het bestemmingsplan voor dit gebied was best moeilijk er waren/zijn namelijk een heleboel verschillende partijen die hier te maken mee hadden, zoals; -waterschap, -het geluid van de Groningerstaatweg, -de archeologie, - de flora en fauna en de Elfsteden commissie. Naast het gebied is er een zonnen park aangelegd wat ervoor zorgt dat heel Blitsaerd energieneutraal is.  Ook ligt er naast het projectgebied een natura 2000-gebied de Grote Wielen, dit is goed om te weten, omdat je rekening moet houden met dit gebied “De oppervlakte moerasvegetaties is relatief gering” . De natura 200 zorgt er voor dat bepaalde natuurgebieden en de soorten die daar inleven kunnen blijven bestaan , dit is dan zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Feedback

  • Gedegen onderzoek voor de schuurwoning
  • Let op hoe je je verhaal vertelt

Reflectie

Ik ben blij om te horen dat het een gedegen onderzoek is van de schuurwoning. Ik heb er veel tijd aan gesteeld, en heb dan ook een stuk meer bijgeleerd over een schuurwoning. Ik snap wel wat er word er word bedoelt met 'let op hoe je je verhaal verteld'. De opbouw van mijn verhaal had wel wat beter gekund, bijvoorbeeld eerst de historische context, dan materialen, vervolgens de gevels, de uitwerking van de plattegronden en de details, om vervolgens af te sluiten met bekende architecten en Blitsaerd. Dit had ik inderdaad wel wat beter kunnen doen.  

Ik heb voor de LUK Onderzoeken en Communiceren een uitstekend mogen krijgen als beoordeling. (periode 2.1)

Bouwtechniek 

Begane grond

Geïsoleerde kanaalplaatvloer:

Geïsoleerde kanaalplaatvloer: Voordelen; de overspanning is 5-15 m
Nadelen; 308-410 kg deze vloer is zwaar

Ik zal kiezen voor de geïsoleerde kanaalplaatvloer, omdat deze begane grond de overspanning als eindige goed kan halen. Dit is dan ook de rede dat de ribcassettevloer en combinatie vloer het niet zijn geworden.

Wanden

Houtskeletbouw:

Bij houtskeletbouw wordt er gebruik gemaakt van stijl – en regelwerk met een h.o.h van
300,400 of 600 maar 600 komt het meest voor. Plaatmateriaal voor de stijfheid. Plaatmateriaal voor de
afwerking. Isolatiemateriaalfolies: dampremmende folie aan de binnenzijde en waterkerende dampdoorlatend
folie aan buitenzijde. Tussen deze stijlen wordt isolatiemateriaal geplaatst.

Houtskeletbouw: Voordelen; is een duurzame manier van bouwen, het stoot geen co2 uit, kan ook
prefab gemaakt worden, licht.

Ik zal gaan kiezen voor een HSB-wand, omdat ik graag wil gaan voor een duurzame manier van bouwen. Ik
kies niet voor gietbouw of elementenbouw, omdat dat niet handig is voor 1 woning, deze manieren van bouwen
is erg handig als je meerdere van dezelfde woningen/gebouwen wilt neer zetten. Ik kies niet voor
elementenbouw, omdat HSB beter bij mijn ontwerp vindt passen (een schuurwoning). Ik vind zelf
elementenbouw wel handig, maar ik vind het niet bij mijn ontwerp passen.

Verdiepingsvloer

Houtskeletbouw:
Bij een Houtskeletbouw verdiepingsvloer wordt er gebruik gemaakt van frame van
randbalken, vloerbalken, raveelbalken, het plaatmateriaal wat op de balken wordt gelegd minimaal 18 mm dik, en de balken waar dit op ligt zijn 5,5 tot 6 maximaal meterlang. Triplex, plafond van gipskartonplaat en dan nog het isolatiemateriaal tussen het frame, horen er ook nog bij.

Houtskeletbouw: Voordelen; je kunt de overspanning vergoten door een stalen ligger toe toevoegen.
Nadelen; de balken zijn maar 5,5-6 meter lang.

Houtskeletbouw: Voordelen; je kunt de overspanning vergoten door een stalen ligger toe toevoegen.
Nadelen; de balken zijn maar 5,5-6 meter lang.

Dak

Een scharnierkap is ook nog een optie, een scharnierkap is prefab gemaakt en kan zo op de goede plaats worden gezet op de bouwplaats. Omdat het een prefab product is, is heeft een scharenpak een snelle levertijd en een korte voorbereiding nodig.

Scharnierkap: Voordelen; snel te plaatsen, is prefab, je hoeft geen rekening te houden met het weer, het is zelfdragend
Nadelen; je hebt ruimte nodig om het dak te kunnen plaatsen, plus de kraan die het dak hoog genoeg kan
optillen en het moet in zijn geheel naar de bouwplaats gebracht worden.

Ik zal kiezen voor een scharnierkap, omdat dat het erg makkelijk is. Plus dat het erg sterk is en een grote overspanning aan kan. Wat ook een voordeel is, is dat het prefab is, het plaatsen is snel gedaan. Hierbij is de constructie niet alleen snel geplaats maar ook het isolatiemateriaal.

Gevelbekleding

Accoya hout:

Is een duurzame hout soort dat in Arnhem in de Accoya fabriek wordt verwerkt. De hout soort komt van Pinus Radiata dennen, deze bomen worden gekweekt in duurzame EUTR bossen. De houtsoort is op zichzelf nier zo duurzaam, maar het hout wordt op een erg milieuvriendelijke manier behandelt, waardoor de levensduur en duurzaamheid beter wordt. Deze hout soort wordt op verschillende plekken op de wereld geplant (zoals in Noord-Amerika en Europa), waardoor je minder te maken hebt met grote afstanden met een transport. Het is een snelgroeiende hout soort. Heeft een levensduur van 50 jaar boven grond, accoya hout val dan ook onder duurzaamheidsklasse 1
• Ze zijn hernieuwbaar (mits goed beheerd; een onbeperkte bron van middelen)
• Ze hebben een zeer lage, mogelijk zelfs negatieve ecologische voetafdruk
• Als ze goed zijn ontworpen (biocycle-conforme additieven, coatings en kleefstoffen), zijn ze biologisch afbreekbaar en keren ze terug in de biocycle en worden zo voedingsstoffen voor nieuwe planten en bomen. 

Accoya hout: Voordelen; is een erg duurzame hout soort (klasse 1, word in de buurt verbouwt, het is een
snelgroeiende houtsoort, de levensduur van dit hout is 50 jaar, het is hernieuwbaar, het heeft een zeer lage
ecologische voetdruk, als het hout goed ontworpen is, is het biologisch afbreekbaar.

Platowood:

Is een duurzame houtsoort, ook deze houtsoort is een hernieuwbare grondstof, de bomen groeien snel en in een gecertificeerde bossen. Om deze houtsoort te verduurzamen wordt alleen water en warme gebruikt, geen chemicaliën. De levensduur van dit hout is 50 jaar. Je hebt weinig onderhoud te doen aan dit hout. De houtsoort heeft een Lambda waarde van 0,115. De boom is afkomstig van California, maar word nu ook
geplant in Europa.

Platowood: Voordelen; het is een duurzame houtsoort, de boom groeit snel, het is
hernieuwbaar, de levensduur is 50 jaar, je hebt weinig onderhoud, de boom groeit nu ook
in Europa.

Steenstrips:

Steenstrip zijn een stuk dunner dan gewone stenen die gebruikt worden als gevelbekleding. De steenstrip is dan ook gelijk een stuk lichter. Ze hebben een hoge veiligheid en betrouwbaarheid. Je hebt heel veel verschillende soorten keuzes, er zijn veel verspillende patronen, kleuren en opties voor de structuur van de steen. Ook is het handig in gebruik voor een prefab gevel . ‘Door de buitengevel eerst te voorzien van isolatiemateriaal en vervolgens te beplakken met steenstrips, ontstaat een goede geïsoleerde én fraaie buitenmuur’.

Steenstrips: Voordelen; erg makkelijk te plaatsen, licht van gewicht, heel veel
verschillende opties, handig voor prefab

De keuze die ik zou maken voor het type hout voor de gevelbekleding is Accoya en Platowood, dit omdat deze houtsoorten alle bij duurzaam zijn en deze houtsoorten uit Europa komen. Ik kies niet voor Azobé, omdat het helemaal uit Zuid-Afrika zou moeten komen als je dit hout wilt gaan gebruiken. Ik kies niet voor Robinia puur en alleen, omdat de duurzaamheidsklasse 2 is en omdat deze hout soort een levensduur heeft van 20 jaar en geen 50 jaar. De gevelbekleding van de woning aan de kant van zijgevel 2 wordt van steenstrips, dit omdat er een eis is om twee verschillende gevelbekledingen te gebruiken voor het ontwerp. Ik heb dan voor steenstrips gekozen, omdat het erg makkelijk te plaatsen is, het licht is van gewicht en omdat je zo veel mooie opties hebt om uit te kunnen kiezen.

Feedback

  • Je had meer informatie uit je hout onderzoek kunnen halen.

Reflectie

Ik heb het wel met de feedback eens. Op het moment van het onderzoeken dacht ik dat ik al best wel veel wist maar achter af had ik nog wel wat meer kunnen onderzoeken over hoe de twee hout soorten behandelt werden, waardoor het zulke goede hout soorten worden.

Verder ben ik zelf tevreden met wat ik heb geleerd en heb gedaan voor bouwtechniek. Ik weet nu meer over andere soorten bouwtechnieken en materialen. 

Ik heb voor de LUK Onderzoeken en Communiceren een goed mogen krijgen als beoordeling. (periode 2.2)

Bouwbesluit 

Ik heb het bouwbesluit uit gepluisd, ik heb gekeken naar verschillende eisen waar een woning aan moet voldoen. 

Ik heb gekeken naar veiligheid

  • Afscheiding langs vloeren en trappen
  • Overbruggen van en hoogteverschil middels een trap
  • Inbraakwerendheid

Ik heb gekeken naar gezondheid

  • Waterwerendheid van scheidingswanden
  • Luchtverversing
  • Daglicht

Ik heb gekeken naar bruikbaarheid

  • Vrijedoorgang
  • Toegankelijkheid
  • Berging
  • Opstelplaats aanrecht, kooktoestel

Ik heb gekeken naar energiezuinigheid 

  • Thermische isolatie

Ik heb gekeken naar installaties

  • Kunstverlichting
  • Elektriciteitsvoorzieningen
  • Watervoorziening
  • Riolering
  • Brand-/ rookmelding

Al deze informatie heb ik in een werkboek vast gelegd en ik heb gecheckt of mijn woning eigenlijk wel aan deze eisen voldoet. 

Ik had geluk, want mijn woning voldoet aan deze eisen. Ik heb vrij weinig aan hoeven passen, ik heb alleen twee hekjes geplaats in slaapkamer  2 voor de veiligheid.

Aanbestedingen

De openbare aanbesteding
Voordelen:
- Je hebt veel keuze
- Er is veel concurrentie
- De gehele markt kan meedoen
- Door de concurrentie zullen de prijzen lager worden
Nadelen:
- Om als de inschrijvingen te bekijken kost erg veel tijd en geld (procedure kosten)
- Kost veel voorbereiding
- Lange procedure tijd
Aanbesteding met voorafgaande selectie
Voordelen:
- Iedereen kan zich als gegadigde aanmelden
- Kunt vooraf eisen stellen
- Minder voorbereiding (tijd)
- Offertes bekijken kost minder tijd
- Er is veel concurrentie
Nadelen:
- Is veel voorbereiding nodig
- Lange procedure tijd
Onderhandse aanbesteding
Voordelen:
- Je kunt een kleine selectie maken
- Je weet wie je vraagt en wat diegene kan
- Gaat kartelvorming tegen door minimum van 2 partijen
- Korte procedure
Nadelen:
- Minder concurrentie, waardoor de prijs-kwaliteiten minder goed kan zijn

Onderhandse aanbesteding na selectie
Voordelen:
- Je kunt een kleine selectie maken
- Je weet goed wie je hebt gevraagd mede door de voor selectie
- Voldoet aan je eisen
- Gaat kartelvorming tegen door minimum van 2 partijen
- Korte procedure
Nadelen:
- Minder concurrentie, waardoor de prijs-kwaliteiten minder goed kan zijn

De keuze

Ik zal denk ik gaan voor de onderhandse aanbesteding na selectie, dit omdat je dan heel goed weet of een bedrijf bij jou past en of dat bedrijf aan jouw eisen voldoet. Deze manier kost je ook minder procedure tijd en zullen de procedure kosten ook lager zijn. Dat er minder concurrentie is, is dan ook het enige nadeel. Ook vind ik het een groot plus punt dat je niet zo veel tijd kwijt bent door al die offertes en inschrijfbiljetten te moet gaan bekijken, dat scheelt een heleboel moeite en ook geld. En door vooraf eisen te stellen voor bijvoorbeeld de reiskosten/afstand kun je je kosten ook minder maken.

Rating: 5 sterren
1 stem