Tensegrity Project

Wat is Tensegrity?

Tensegrity is een samentrekking van vaste onderdelen met touwen op spanning. Het verwijst naar het maken van objecten waarbij er evenwicht is tussen trek- en drukbelastingen. De trekkrachten worden opgevangen in verschillende soorten touw of kabels. Alle vaste onderdelen zijn met elkaar verbonden door middel van kabels, geen een van de vaste onderdelen is aan elkaar bevestigd. Zolang de krachten aan alle kanten van het object even hard trekken als duwen, dan zorgt dit ervoor dat alles in evenwicht is en heel stevig.

Het project

Voor dit project gaan we met de klas bezig om een tensegrity te maken. Alleen wat wij gaan maken is wel een stuk kleiner natuurlijk. Door dit project te doen voor de opleiding bouwkunde, hopen we meer gevoel te krijgen bij verschillende duw en -trekkrachten in voorwerpen. Want deze krachten ontstaan niet alleen bij tensegrity, maar ook in bouwwerken en woningen is dit verwerkt.

Met de klas zijn we dus bezig geweest, om ook zo’n ontwerp in het klein te maken. Het project duurt een week lang en we zijn fysiek aan het werk gegaan in de blokhuispoort. Omdat we natuurlijk echt moesten gaan bouwen konden we dit niet online doen.

We hebben een aantal stappen doorlopen om zo vervolgens tot een ontwerp te komen. Als allereerst ging iedereen uit de klas voor zichzelf aan de slag, we gingen allemaal drie schetsontwerpen maken. Door inspiratie op te zoeken op bijvoorbeeld internet kon iedereen een aantal schetsen maken. Onze klas wilde het liefst iets functioneels maken zoals een tafel of een stoel. Nadat onze schetsen gemaakt waren hebben we er drie uitgekozen, hiervan hebben we een maquette gemaakt. Nadat de maquettes gemaakt waren hebben we vervolgens een ontwerp gekozen waar we uiteindelijk mee verder wilden. Deze gingen we in het echt uitwerken.

Schetsen 

Om tot een ontwerp te komen die we allemaal mooi zouden vinden, ging iedereen eerst voor zichzelf een aantal schetsen maken. Dit deden we door inspiratie te zoeken op internet, vervolgens probeerden we dan om deze inspiratie ontwerpen onze eigen draai te geven. Hieronder zijn onze schetsen weergeven die we hebben gemaakt om ideeën op te doen.

Maquettes

Nu er een aantal ideeën waren uitgewerkt, konden we gaan kijken welke van de ontwerpen we het leukst en interessantst vonden. Deze drie ontwerpen gingen we uitwerken in een maquette zodat er een nog beter beeld werd gevormd van de gekozen ontwerpen. We deden dit door middel van saté prikkers, touwtjes en lijm.

Maquette 1: Dit is een tafeltje die door middel van vooral verticale krachten stabiel blijft, het touw in het midden en de vier touwtjes aan de buitenkant zorgen ervoor dat de krachten tegen elkaar inwerken en dus kan de tafel niet bewegen. Als het een kant op wil kan dat niet, want dan houdt een ander touw dat weer tegen.

Maquette 2: Dit is een salontafel. Door middel van de verbinding van de drie palen in het midden, die stevig staan doordat ze in verbinding staan door touwen, blijft de tafel overeind staan. Door het tafelblad ook te verbinden met de palen, word er aan alle kanten druk en trekkracht uitgeoefend op deze meubel waardoor hij stevig zou moeten staan.

Maquette 3: Dit is een stoel, welke als het ware ‘zweeft’ tussen de palen die deze meubel stabiel houden. Bij deze meubel wordt er ook veel horizontale druk en trekkracht uitgeoefend. Door alle palen door middel van touwen te verbinden met het middenstuk, word alles samengetrokken en blijft de stoel dus staan.

Werktekening

Onze uiteindelijke keuze werd maquette 3, naar onze mening was dit een mooie uitdaging die ook nog eens origineel was. Daarom gingen we hiermee aan de slag.

Door middel van een werktekening konden we de exacte afmetingen en afstanden bepalen die we gingen toepassen in ons ontwerp. Op basis van de werktekening zijn er dingen op maat gezaagd en zijn er afstanden gespannen.

Eindresultaat 

Door samen te werken en de verschillende taken te verdelen, heeft iedereen een deel bijgedragen aan de bouw van onze tensegrity stoel. Dit is het eindresultaat.

Reflectie 

Het opstarten ging erg goed, iedereen was lekker bezig met het schetsen van verschillende ideeën. De maquettes waren ook zo gemaakt, onze klas deelden we in drie groepen op, we gingen allemaal met een maquette aan de slag. Toen deze af waren konden we een beslissing nemen met welk ontwerp we verder gingen. Dit was even een twijfel geval omdat er twee eigenlijk best leuk waren. Uiteindelijk hebben we dus de maquette van de stoel gekozen. Vervolgens zijn we meteen aan de slag gegaan met het bouwen van de echte stoel. Vanaf dit punt begon alles een klein beetje stroever te lopen. Omdat we met een hele klas waren en er maar een meubel gemaakt moest worden, hadden sommigen weinig tot niks te doen. Maar daar was eigenlijk weinig aan te doen. Toen alle onderdelen gezaagd waren moest de stoel in elkaar gezet worden, in het begin leek dit ook goed te gaan maar op een gegeven moment begon je te zien dat niet alle druk en trekkrachten in verhouding waren waardoor onze stoel niet zo sterk was. Achteraf hadden we ook spanners moeten gebruiken, in plaats van de touwen zelf vast te knopen. Ook hadden we nog beter naar de afmetingen van de touwen moeten kijken zodat ze exact even lang zouden zijn, dit zou zorgen voor betere spanningen. Sommigen van ons kregen daardoor dus ook lichte irritaties te krijgen omdat we er al hard aan gewerkt hadden. De een wilde dit, en de andere dat. Dus toen kwamen er discussiepunten over hoe de krachten verdeeld moesten worden, uiteindelijk zijn we wel tot een besluit gekomen. Na een dag knutselen is het ons gelukt om de stoel in elkaar te zetten en hem ook nog stevig te laten zijn. Hij wankelt nog steeds wel een klein beetje, maar we zijn trots dat we dit als klas in elkaar hebben gezet en nu een beter beeld hebben bij verschillende trek en duwkrachten.

Verder is het ook een leer proces geweest om op deze manier met anderen samen te werken, dit heb ik zelf namelijk nog nooit eerder gedaan.

Wij heb voor de tensegrity opdracht een goed mogen krijgen als beoordeling.

Rating: 5 sterren
1 stem

Maak jouw eigen website met JouwWeb